HNR (Het Nieuwe Rijden)

Opleiding
Brandstof, onderhoud en milieu: drie essentiële factoren bij Het Nieuwe Rijden. Door het leren van nieuwe rijtechnieken kan energiezuiniger en minder milieubelastend worden gereden. Het voordeel van training op de trucksimulator is dat er objectief wordt gemeten. Daarnaast worden er gelijke ritten gereden onder exact gelijke omstandigheden. Ook biedt het gebruik van de trucksimulator de mogelijkheid om zowel alledaagse als extreme situaties na te bootsen. Deze training telt mee als praktijktraining voor de verplichte nascholing voor beroepschauffeurs.

Voor wie?
Chauffeurs, die in het bezit zijn van een geldig rijbewijs C of E bij C. De training is geschikt voor zowel ervaren als minder ervaren chauffeurs.

Resultaat
Deelnemers leren rijtechnieken gebruiken waarmee energiezuiniger en minder milieubelastend wordt gereden en de kostprijs per kilometer lager wordt. Ze zijn in staat meer anticiperend te rijden.

Inhoud
Principe van specifiek brandstofverbruik – Brandstofbesparende rijstijl – Voertuig en chauffeur – Invloeden van weer, weg en verkeer op brandstofverbruik – Techniek en uitvoering van het voertuig – Invloed van de chauffeur op het brandstofverbruik – Anticiperend rijgedrag

Examen
Na afloop wordt geen examen afgenomen. Deelnemers ontvangen een getuigschrift van TLDD als bewijs van deelname. Ook krijgen ze het beoordelingsformulier waarop de prestaties van de praktijkritten staan vermeld. De beoordelingsformulieren worden teruggekoppeld naar het bedrijf in de vorm van een rapport. Op deze manier kan brandstofbesparing een vast onderdeel worden van de bedrijfsvoering met blijvende resultaten.